Wykonanie
Idealne danie na niedzielę, dla fanów
mięsa i
sosów :)

Składniki: ( 8 porcji)1 kg polędwiczek wieprzowych800 g
pieczarek1 kostka bulionowa wołowa2
papryki czerwonewoda5 - 6 łyżek
mąki kukurydzianej½ szklanki
śmietany lub więcej
sól,
czarny pieprz,
pieprz kajeński
ziemniakiszpinak świeżySposób przygotowania:
Polędwiczki pokrój na centymetrowe krążki, podsmaż na patelni i przełóż do większego garnka. Następnie umyj i pokrój
pieczarki,
papryki i podsmaż na
maśle, dorzuć do polędwiczek. Zalej
mięso,
pieczarki i
papryki wodą, dodaj kostkę
bulionową i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 40 minut. Spróbuj jedną polędwiczkę czy już jest miękka jeśli tak, wsyp 5 łyżek
mąki i zalej
śmietaną, dodaj
przyprawy do smaku, wymieszaj łyżką drewnianą i dalej gotuj na małym ogniu, poczekaj aż sos zgęstnieje. . Wszystko zależy ile jest
wody, czasem trzeba dodać więcej
mąki a czasem mniej.
Polędwiczki podawaj z
ziemniakami i
świeżym szpinakiem. Smacznego!
