Wykonanie
Z tym tygodniu zakupiłam sobie naczynka ceramiczne w Duka w kolorze biało-
miętowym (średnica 11 cm). Marzyły mi się już podobne od dawna. I tym razem się skusiłam :) Jakiś czas temu trafiłam na apetyczny apetyczny przepis na mini zapiekanki na blogu Ja jem . Naczynka poszły więc w ruch i wyszła z tego całkiem smaczna kolacja. Do składników dodałam
czerwoną cebulę, bo czegoś mi tu brakowało.Składniki:- 3
jajka- 3 łyżki
mąki- 1 szklanka
mleka- 1 mała
cukinia- 5 plasterków
szynki- 5 plasterków
sera żółtego- pół łyżki
bazylii- 1 średnia
czerwona cebula-
sól,
pieprz-
oliwaJajka rozbełtujemy, dodajemy
mleko i
mąkę. Następnie wrzucamy pokrojoną
szynkę,
ser, podsmażoną pokrojoną
cebulę i
bazylię. Dodajemy też podsmażone wcześniej na
oliwie do miękkości kawałki
cukinii, z dodatkiem
soli i
pieprzu do smaku. Mieszamy wszystkie składniki i odrobinę solimy. Następnie do wysmarowanych
masłem i opruszonych
bułką tartą naczynek wlewamy gotową masę i zapiekamy w piekarniku przez 20-25 minut w temp. 200 stopni C. Masa starcza na wypełnienie pięciu poniższych naczynek ceramicznych.PS. M. smakowało, mam nadzieję, że Wam również będzie :)Pozdrawiam, Ania