Wykonanie
Pyszna brioszka którą nie koniecznie trzeba zrobić w automacie do pieczenia :), wspaniały aromat
cynamonu i wzbogacony
jabłkami miękisz dający delikatną
słodycz. To coś dla każdego kto kocha oba te smaki :), w sam raz na jesienne chłodne wieczory do kubka
kakao :).
Składniki :500 g
mąki pszennej2
jabłka2 łyżeczki mielonego
cynamonu2
jajka100 g rozpuszczonego
masła100 ml
mlekaopakowanie
drożdży piekarskich ( 7g)4 łyżki
cukru kryształułyżeczka
soliOpis wykonania:Do formy wlewamy wszystkie składniki płynne,
jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy
cukier,
sól, pokrojone w kostkę
jabłka,
cynamon,
mąkę i
drożdże. Wybieramy program u mnie 8 waga 700 g i jasna skórka. Na początku sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt kleiste w razie potrzeby dosypujemy odrobinę
mąki. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.Dla niezmechanizowanych
Mleko lekko podgrzewamy,
masło roztapiamy ,
jajka roztrzepujemy dodajemy drobno posiekane - ważne!
jabłka,
cukier,
cynamon,
sól,
mąkę i
drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej
mąką formy, przykrywamy i odstawiamy by lekko ciasto wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 60 minut. Sprawdzajmy patyczkiem po 45 minutach jeżeli jest suchy można wyciągnąć brioszkę.