ßßß Cookit - przepis na Brioszka z jabłkami i cynamonem z automatu

Brioszka z jabłkami i cynamonem z automatu

nazwa

Wykonanie

Pyszna brioszka którą nie koniecznie trzeba zrobić w automacie do pieczenia :), wspaniały aromat cynamonu i wzbogacony jabłkami miękisz dający delikatną słodycz. To coś dla każdego kto kocha oba te smaki :), w sam raz na jesienne chłodne wieczory do kubka kakao :).
Składniki :
500 g mąki pszennej
2 jabłka
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
100 ml mleka
opakowanie drożdży piekarskich ( 7g)
4 łyżki cukru kryształu
łyżeczka soli
Opis wykonania:
Do formy wlewamy wszystkie składniki płynne, jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, sól, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, mąkę i drożdże. Wybieramy program u mnie 8 waga 700 g i jasna skórka. Na początku sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt kleiste w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Dla niezmechanizowanych
Mleko lekko podgrzewamy, masło roztapiamy , jajka roztrzepujemy dodajemy drobno posiekane - ważne! jabłka, cukier, cynamon, sól, mąkę i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy by lekko ciasto wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 60 minut. Sprawdzajmy patyczkiem po 45 minutach jeżeli jest suchy można wyciągnąć brioszkę.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/11/brioszka-z-jabkami-i-cynamonem-z.html