ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI CYNAMONOWE

BUŁECZKI CYNAMONOWE

nazwa

Wykonanie

Zapach bułeczek cynamonowych w niedzielny poranek, czy może być coś lepszego? Pulchne, słodkie, nie wymagające dużych nakładów pracy. Idealne :) W sieci krąży wiele wersji tego przepisu, ta jest moja. Oryginalnie składniki były na 2 blaszki (okolo 20-24 bułeczek), tutaj zrobiłam z połowy składników. Najlepsze są w dniu pieczenia.
SKŁADNIKI: (10-12 bułeczek)
350g mąki pszennej
40g cukru
szczypta soli
25g świeżych drożdży
50g masła (roztopionego, ostudzonego)
200ml letniego mleka
1 jajko (roztrzepane)
nadzienie:
50g masła (roztopionego)
75g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Wymieszać mąkę, cukier i sól. Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z masłem i jajkiem. Dodać do mąki. Zarobić ciasto. Jeśli jest bardzo kleiste, dodać jeszcze mąki (do 50g). Przykryć ściereczką, odstawić na 30 min. Po tym czasie rozwałkować na w miarę równy prostokąt. Składniki nadzienia wymieszać, posmarować nadzieniem ciasto. Zwinąć w rulon, pokroić na kawałki szerokości około 2cm. Poukładać na blasze (rosną, więc zostawić odstępy).
Piec w temperaturze 220C (termoobieg) około 20 minut. Gdyby zbyt szybko się rumieniły- można je przykryć folią aluminiową.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/09/bueczki-cynamonowe.html