Wykonanie
Pyszne ciacho chodziło za mną od dłuższego czasu napatrzyłam się na podobne w
cukierni i musiałam je zrobić, a że trafiłam na świetny przepis tak więc udało się je zrobić w domowym zaciszu :).
Składniki :
BiszkoptUpiekłam swój z tego linku z
mąki pszennej odjęłam 2 łyżki i zastąpiłam je
kakao. Wystudziłam i przekroiłam na pół.Masa :2 op.
galaretki cytrynowej1 op.
galaretki truskawkowej1 op.
galaretki agrestowej5
jajek1 szklanka
cukru pudru200 g
masła2 łyżki
żelatynyOpis wykonania:1. Trzy
galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej
wody, każdą osobno ( ja zrobiłam tradycyjnie w 0,5 l chciałam dużo
galaretki, ale wówczas zróbcie ją dzień wcześniej by sobie spokojnie zastygła .) Kroimy w kostkę.2.
Jajka myjemy i sparzamy gorącą
wodą - nie pomijajcie parzenia używamy surowych jaj do masy więc jest to bardzo ważne.
Żółtka ucieramy z połową
cukru i
masłem -
białko w tym czasie włóżcie do lodówki. Czwartą
galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l
wody,
żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej
wody, dodajemy do gorącej
galaretki i mieszamy by się dobrze rozpuściła, studzimy.
Galaretkę zimną wlewamy do masy
żółtkowo -
maślanej, delikatnie mieszamy.3.
Białka ubijamy z pozostałym
cukrem na sztywno, łączymy z masą
żółtkową i dodajemy pokrojone
galaretki, mieszamy i przekładamy masa
biszkopt. Masa dosyć szybko zastyga, więc dobrze
mieć już przygotowana blaszkę, wyłożoną papierem i ułożoną połowę
biszkoptu.
źródło : gazetka Ciasta domoweJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy