Wykonanie
Sernik na zimno najlepszy! Dlaczego piszę, że najlepszy? Ponieważ bardzo ale to bardzo go lubię! Sernik jest bardzo puszysty a to za sprawą dodania do masy ubitych z
cukrem białek . W serniku lekko wyczuwalny jest
ser i za to też go lubię.Zawsze wracam do tego właśnie sernika i według mnie jest rewelacyjny!!Przepis jest bardzo stary, nie wiem w jaki sposób trafił w moje ręce ale gorąco go polecam!
0,5 kg
sera mielonego3
jajka1 szklanka
cukru pudru5 dag
masła1
galaretka cytrynowa1
galaretka truskawkowaowocebiszkopty podłużne
Masło utrzeć z 1/2 szklanki
cukru pudru i 3
żółtkami.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do wystudzenia.Do utartej masy dodawać stopniowo
ser i nadal ucierać.
Białka ubić na sztywno z 1/2 szklanki
cukru pudru.Do masy serowej dodawać stopniowo zimną
galaretkę.Na koniec dodać ubite
białka i delikatnie wmieszać do masy sernikowej.Tortownicę (Ø24 cm) wyłożyć
biszkoptami.Masę
serową delikatnie przełożyć na
biszkopty, wyrównać wierzch i na parę minut włożyć do lodówki.W tym czasie rozpuścić
galaretkę truskawkową w 1 szklance wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.Na serniku ułożyć dowolne
owoce i zalać je tężejącą
galaretką.Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego!!