ßßß
Ciasto bananowiec to smak mojego dzieciństwa, wspomnienie wakacji właśnie latem mama najczęściej robiła to ciasto. O ile dobrze pamiętam było to jedno z pierwszych ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie.Składniki:Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty)Masa Bananowa4 banany250 g masła roślinnego2 galaretki cytrynowe2 żółtkaOpcjonalnie 4 łyżki cukru pudruDekoracja1 banan2 galaretki truskawkowe2 białka1 galaretka brzoskwiniowaMasło . utrzeć . z . żółtkami,. dodać . banany . rozdrobnione . blenderem,. na . końcu . dodać . 2 . tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do lodówki . aby . masa . lekko . stężała. .Biszkopt . przekroić . na . pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu.Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzątku odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą piankę wylać na biszkopt. Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance i zalać galaretką truskawkową.* masło i banany powinny być w temperaturze pokojowej