ßßß Cookit - przepis na BANANOWIEC

BANANOWIEC

nazwa

Wykonanie

Ciasto bananowiec to smak mojego dzieciństwa, wspomnienie wakacji właśnie latem mama najczęściej robiła to ciasto. O ile dobrze pamiętam było to jedno z pierwszych ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie.
Składniki:
Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty)
Masa Bananowa
4 banany
250 g masła roślinnego
2 galaretki cytrynowe
2 żółtka
Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru
Dekoracja
1 banan
2 galaretki truskawkowe
2 białka
1 galaretka brzoskwiniowa
Masło . utrzeć . z . żółtkami,. dodać . banany . rozdrobnione . blenderem,. na . końcu . dodać . 2 . tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do lodówki . aby . masa . lekko . stężała. .
Biszkopt . przekroić . na . pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzątku odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą piankę wylać na biszkopt. Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance i zalać galaretką truskawkową.
* masło i banany powinny być w temperaturze pokojowej
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/08/bananowiec.html