Wykonanie
Ten przepis jest jedna z wersji przepisu Bakera Setha Greenberga.Mam swój sprawdzony przepis na
ciasto drożdżowe, ale postanowiłam wypróbować ten przepis za względu na pyszne bułeczki jakie zobaczyłam w jednym z odcinków " Martha piecze ". Bardzo fajny przepis minus 3-4 godzinne oczekiwanie ;), aż wyrośnie.

Składniki :2 opakowania suchych
drożdży1/4 szklanki ciepłej
wody170 g miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru kryształu2 duże
żółtka1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki esencji waniliowej1/3 szklanki kwaśnej
śmietany2 i 2/3 szklanki
mąki tortowejOpis wykonania :1.
Drożdże mieszamy w miseczce z
wodą i odstawiamy.2. Za pomocą miksera ja używam dużego robota kuchennego wyrabiamy na puszysta masę
masło i
cukier. Dodajemy po jednym
żółtku pamiętając by za każdym razem dobrze połączyć składniki.3. Następnie dodajemy
ocet i
wanilię i dobrze wyrabiamy, powoli dodajemy
śmietanę i
drożdże (pamiętajmy wyrabiamy po każdym dodanym składniku).4. Do osobnej miski przesiewamy
mąkę i mieszamy ją z
solą. Dodajemy do ciasta i mieszamy tak długo aż powstanie z ciasta kulka. ( Zwykłym mikserem nie jest to możliwe, gdyż nie da sobie z tym rady jeżeli nie macie większego robota musicie zrobić to zagniatając ciasto ręcznie ).5. Wyrobione ciasto wkładamy do uprzednio posypanej
mąką miski i przykrywamy folią spożywczą na 3-4 godziny, możemy również wstawić je na noc do lodówki, ale rano musimy odczekać, aż ciasto nabierze temperatury pokojowej.Moja recenzja :Postanowiłam zakupić sobie robota tak na rynku jest duży wybór jak pod względem jakości tak i ceny. Nie chciałam wydać dużo i postanowiłam, że max. wydam 500 zł i znalazłam takiego robota :ROBOT KUCHENNY FIRST 5259

Oto jego parametry:Wysoka jakość wykonania.Trwała obudowaBardzo duża moc max. 1200W, zapewnia efektywną pracęWyjmowana nierdzewna duża misa do mieszania o pojemności 6,5l.Osłona Rozbryzgowa - osłona chroni przed rozpryskiwaniem się ciasta - osłona posiada uchylane okienko dzięki któremu podczas pracy robota można dosypywać składniki.Unikalny planetarny system obrotowy (Planetarny system obrotowy z misą i mieszadłem obracającymi się w przeciwnych kierunkach
miesza wszystkie składniki równomiernie i dokładnie)10 stopniowa regulacja prędkości.Dodatkowo praca puls acyjna.Uchylne zamocowanie mieszalnika pozwala na łatwe wkładanie misy i wymianę akcesoriówBogate wyposażenie, akcesoria w komplecie:-ubijak do
białka-mieszadło do lekkich ciast-ugniatacz do ciężkiego ciastaUrządzenie łatwe w obsłudze i proste w czyszczeniu Gwarancja dwa lataNo i po dłuższym zastanowieniu skusiłam się dużą mocą i misą co dla mnie miało przeważająca decyzje o zakupie :)
Powiem tak jak na ta cenę wraz z przesyłka dałam za niego 409 zł. Jest naprawdę dobry ma solidną obudowę wykonaną z dobrej jakości "plastkiku ", Mieszadła wykonane z metalu solidne, misa świetna, duża i głęboka, wykonana z grubej nierdzewki. Osłona wykonana z cienkiego plastiku, ale mimo to dobrej jakości. Ogólnie bardzo fajny chociaż nie liczcie, że dobrze wyrobi na puszysta masę małą ilość
masła z
cukrem, gdyż co chwile trzeba zgarnia ć na środek masę by dobrze ją wyrobił, a to jest trochę irytujące jak dla mnie :/. Przy większych ilościach jest świetny.
Ciasto drożdżowe wyrobił rewelacyjnie.Ogólna ocena to 7/10Wady : krótki kabel,