ßßß Cookit - przepis na Sernik różowa księżniczka

Sernik różowa księżniczka

nazwa

Wykonanie

Miała być smerfetka, ale w sklepie nie było niebieskich galaretek ;). Musiałam wykorzystać ser który leżał w lodówce. Wyszedł wspaniały orzeźwiający cytrynowo-arbuzowy serniczek w sam raz na upalne dni.
Składniki:
25 dag okrągłych biszkoptów
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
1/2 L śmietany tortowej 36%
fix do śmietany
3 galaretki arbuzowe
1 cytrynowa galaretka
Opis wykonania:
1/3 szklanki cukru miksujemy z 5 dag masła na puszystą masę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, studzimy. Do masy maślanej dodajemy 350 g sera, dokładnie miksujemy, wlewamy galaretkę miksujemy chwilkę. Masę serową wkładamy na chwilę do lodówki by lekko stężała, małą kwadratową blaszkę wykładamy folia spożywczą, na dnie układamy biszkopty i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do lodówki by stężała.
Pozostałe masło miksujemy z pozostałym cukrem, dodajemy ser miksujemy. Galaretki arbuzowe lub jakie lubicie najbardziej wcześniej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, studzimy. Wlewamy je do masy serowej miksujemy. Śmietanę ubijamy z fixem, dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy i wylewamy na stężałą warstwę cytrynową. Wstawiamy sernik do lodówki na kilka godzin by masa dobrze stężała.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/07/sernik-rozowa-ksiezniczka.html