ßßß Cookit - przepis na Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w oryginale. Dlatego podaję ilość składników na dwie tortownice: małą i większą.
Składniki:
Mała tortownica (średnica 21 cm)
Spód:
okrągłe biszkopty
Masa bananowa:
1/2 kostki miękkiego masła
4 średnie banany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 galaretka cytrynowa + 100 ml wody
Wierzch:
1 banan
1 galaretka (u mnie zielona) + 1 szklanka wody
Duża tortownica (średnica 26 cm)
Spód:
okrągłe biszkopty
Masa bananowa:
1 kostka miękkiego masła
6 średnich bananów
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe + 200 ml wody
Wierzch:
2 banany
1 galaretka (u mnie zielona) + 1,5 szklanki wody
Sposób wykonania:
1.Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i ostudzić do temperatury pokojowej.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
3. Banany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników. Na koniec wlać żółtą galaretkę.
4. Na dno formy wyłożyć biszkopty, na nie wylać masę bananową i odstawić do lodówki do stężenia.
5. Galaretkę na wierzch rozpuścić we wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia.
6. Banana pokroić w plasterki, ułożyć na warstwie bananowej i całość zalać tężącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Źródło: Z cukrem pudrem
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/07/bananowiec-bez-pieczenia.html