ßßß
spód:herbatniki 200 gramówmasło stopione 100 gramów lub okrągłe biszkopty (około 130 gramów)likier bananowy (opcjonalnie) 2 łyżkimasa bananowa:miękkie masło 250 gramówbanany 6 średnichcukier puder 1/2 szklankisok z cytryny 2 łyżeczkigalaretka cytrynowa 2 paczuszkidodatkowo:galaretka cytrynowa 1 paczuszka2 średnie bananyHerbatniki utrzeć malakserem lub rozkruszyć wałkiem na drobny "piasek", wymieszać ze stopionym masłem do połaczenia składników. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć mokrym piaskiem ciasteczkowym, wygładzić i przycisnąć. Wstawić do lodówki.W tym czasie 2 galaretki rozpuścić w 200ml wrzatku, przestudzić do uzyskania temperatury pokojowej.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Banany zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników.Do masy bananowej wlać galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje na wierzch pokroić banany i zalać całość galaretką rozpuszczoną w 500ml wrzątku i lekko tężejącą.
