Wykonanie
Kolejny przepis z
serii dla NieAlergika... Sama nie mogłam zjeść, ale goście byli zachwyceni, a Małżonek po spróbowaniu padł mi do stóp;)Zielaczku, dziękuję za przepis !:)Składniki:opakowanie
ciastek digestive z
czekoladą (u mnie
herbatniki holenders kie z
czekoladą)100 g mielonych
migdałów60 g rozpuszczonego
masła400 g kajmaku4
bananysok z cytryny500 ml kremówki 30 %łyżka
cukru pudru,2 kostki gorzkiej, startej
czekoladyśmietan-fix (opcjonalnie; użyłam, ponieważ zależało mi, żeby deser mógł dłużej postać w lodówce)
Masło rozpuścić, dodać zmielone
ciastka oraz
migdały, wymie szać. Masą wyłożyć dno formy (u mnie forma d o tarty), docisnąć dłonią. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posmarować
kajmakiem (puszkę można ogrzać w ciepłej wodzie, ponieważ gęsty kajmak ciężko rozprowadzić na
ciasteczkowym spodzie). Rozłożyć plasterki
bananów, skropić
sokiem z cytryny. Kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania
cukier puder i ew.
śmietan-fix.
Śmietanę rozłożyć na wierzchu, wyrównać. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć startą
czekoladą.