ßßß Cookit - przepis na BANOFFEE PIE

BANOFFEE PIE

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z serii dla NieAlergika... Sama nie mogłam zjeść, ale goście byli zachwyceni, a Małżonek po spróbowaniu padł mi do stóp;)
Zielaczku, dziękuję za przepis !:)
Składniki:
opakowanie ciastek digestive z czekoladą (u mnie herbatniki holenders kie z czekoladą)
100 g mielonych migdałów
60 g rozpuszczonego masła
400 g kajmaku
4 banany
sok z cytryny
500 ml kremówki 30 %
łyżka cukru pudru,
2 kostki gorzkiej, startej czekolady
śmietan-fix (opcjonalnie; użyłam, ponieważ zależało mi, żeby deser mógł dłużej postać w lodówce)
Masło rozpuścić, dodać zmielone ciastka oraz migdały, wymie szać. Masą wyłożyć dno formy (u mnie forma d o tarty), docisnąć dłonią. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posmarować kajmakiem (puszkę można ogrzać w ciepłej wodzie, ponieważ gęsty kajmak ciężko rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie). Rozłożyć plasterki bananów, skropić sokiem z cytryny. Kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder i ew. śmietan-fix. Śmietanę rozłożyć na wierzchu, wyrównać. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć startą czekoladą.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/03/banoffee-pie.html