ßßß Cookit - przepis na Arbuzowy sernik na zimno

Arbuzowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Było Święto... Sklepy pozamykane, stop jeden otwarty ale komu by się chciało gnać na drugi koniec miejscowości kiedy pada ze zmęczenia po rodzinnej wycieczce. Goście będą więc ciasto upieczone...kurcze sąsiadka przyszła przed chwilą, żeby przed południem wpaść. Wypadało by coś przynieść...ciasto, które wcześniej upiekłam za małe na nas wszystkich... Zaglądam do lodówki ser, kremówka w szafce jeszcze dwie arbuzowe galaretki..o i jeszcze biszkopty zostały...będzie sernik na zimno... Mimo obaw czy galaretki zwiążą składniki przystąpiłam do działania. Wieczorem niepewna zaglądam do lodówki, potrząsam foremką uff wyszedł :) Wyszedł i to jaki... delikatny, puszysty z lekką nutą arbuza, nie za słodki. Smak można dobrać w zależności jaką galaretkę wolimy : truskawkową, malinową, pomarańczową. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu nie licząc czasu tężenia w lodówce.
Składniki :
500 g kremowego serka ( użyłam quark-u ale może być inny jak philadelphia czy sernik na serniki )
200 ml kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki arbuzowe w proszku każda po 50 g ( lub o innych smakach )
500 ml wrzątku
około 14 biszkoptów ladyfingers
Formę o wymiarach 21x21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Biszkopty również można ułożyć na wierzchu sernika już po wlaniu masy do foremki. Masa jest na tyle rzadka, że biszkopty wypłyną.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Odstawiamy do lodówki.
Do miski przekładamy ser, rozcieramy dodajemy prawie tężejącą galaretkę, mieszamy robotem lub miotełką aż składniki dobrze się połączą a masa będzie jednolita. Następnie partiami dodajemy kremówkę i mieszamy za pomocą łopatki lub łyżki. Delikatnie ale zdecydowanie. Kiedy całość będzie gładka i jednolita wylewamy do formy. Tak jak wspomniałam wcześniej biszkopty wypłyną. Wstawiamy do lodówki do momentu aż sernik stężeje.
Po stężeniu na wierzch formy przykładamy deskę do krojenia, talerz lub inne naczynie na którym będziemy kroić ciasto. Odwracamy do góry nogami i ściągamy formę, następnie zdejmujemy papier, kroimy, zajadamy :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/07/Arbuzowy-sernik-na-zimno.html