Wykonanie
składniki* 1 paczka okrągłych
biszkoptów* 1 kg
sera mielonego na serniki* 4 łyżki
cukru pudru* 2
galaretki leśne* 200 g
jagód* 2
galaretki o dowolnym smakuSposób wykonania2
galaretki leśne rozpuścić w 400 ml wrzącej
wody, odstawić do wystudzenia.
Jagody umyć i wysuszyć.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć
biszkoptami.
Ser wyłożyć do naczynia i utrzeć z
cukrem pudrem, a następnie dodawać stopniowo zimną
galaretkę, ale jeszcze nie tężejącą i dalej ucierać.Jeżeli masa jest zbyt rzadka należy wstawić na chwile do lodówki, a następnie wsypać 150 g
jagód i wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na
biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki.Rozpuścić 2 pozostałe
galaretki w 800 ml
wody i wystudzić.Na
masie serowej rozłożyć pozostałe
jagody, można użyć do dekoracji też innych
owoców, które akurat mamy, a następnie wylać zimną, lekko tężejącą galaretę.Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do stężenia.