Wykonanie
Skąd taka nazwa? Otóż wzięła się ze specyficznego nadzienia
chlebka-
wędliny, która została po świętach. Idealny, pyszny!

Składniki na ciasto:½ kg
mąki3 dag
drożdży1 łyżka
oleju5
jajeksól do smaku1
żółtko jajamasło do formySkładniki na nadzienie:
wędlina1 łyżka
masła1/3 szklanki rosołu (może być z kostki)Wykonanie ciasta
Cukier utrzeć z
drożdżami, wbić
jajka, wsypać
mąkę, posolić do smaku i z łyżką
oleju wyrobić dokładnie ciasto, aż odstanie od ręki. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią wylepić dno foremki wysmarowanej
masłem, podnosząc brzegi. Nałożyć nadzienie z
wędliny. Z
mąki i
masła zrobić zasmażkę i zaciągnąć rosołem. Polać zasmażką
wędlinę na cieście i przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić brzegi i odstawić w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Następnie ciasto posmarować rozmąconym
żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.