Wykonanie
Pyszny, zdrowy
chleb pełnoziarnisty z
ziemniakami. Uwielbiam ten przepis, ponieważ chlebek długo zachowuje świeżość- jest puszysty, z z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Mniam!

Składniki:1 kg
mąki pełnoziarnistej4
ziemniaki1 łyżeczka tłuszczu1 łyżeczka
cukru1 dag
drożdży1
jajkosól do smaku1 łyżka
siemienia lnianegoolej do formyWykonanie:
Ziemniaki ugotować (
wodę odcedzić i odstawić) po czym
ziemniaki utłuc. Do miski wsypać 25 dag
mąki, wymieszać z częścią
wywaru z
ziemniaków zrobić rozczyn. Do
ziemniaków dodać tłuszcz,
cukier,
drożdże i dokładnie utrzeć. Następnie dodać do rozczynu i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę
mąki, doprawić
solą do smaku i wyrobić ciasto ręką aż będzie odstawać od ręki(w razie potrzeby podlać
wywarem ziemniaczanym). Dwie wąskie foremki lub jedną większą posmarować
olejem, przełożyć ciasto i odstawić jeszcze do na pół godziny. Po czym posmarować rozmąconym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut.