Wykonanie
Są przepisy, które odkurzamy raz w roku. Są dania, które jemy tylko raz w roku. Są smaki, na które czeka się cały rok.Takim daniem jest wigilijna zupa rybna. Gotowana raz w roku. Idealna. Pachnąca świętami, choinką i cudowną wigilijną atmosferą.Nie jedliście jeszcze? Koniecznie spróbujcie :)

Składniki:2 głowy
karpia2 kręgosłupy
karpia pozostałe po filetowaniu2
marchewki2
pietruszkimały
selerbiała część
poraziele angielskiepieprz czarny ziarnisty
sólśmietana 30%sok z cytrynySposób przygotowania:Głowy
karpia dokładnie oczyść i wymyj. Razem z kręgosłupami, obranymi warzywami i
przyprawami włóż do garnka i zalej zimną
wodą. Gotuj pod przykryciem 40-50 minut. Po upływie tego czasu wyjmij warzywa i
rybę i przelej zupę przez sito.Powstały
bulion postaw ponownie na ogniu i zakwaś do smaku
sokiem z cytryny - zupa musi być kwaskowa. Całość zabiel
śmietaną 30%.W moim domu zupę
rybną we wigilię podaje się z lanymi kluskami. Możesz ją również podać z
ziemniakami lub
makaronem gotowym.

Smacznego :)