Wykonanie
No to jeszcze szybki przepis na
śledzika po kaszubsku i udaję się do kuchni aby najbliższe godziny spędzić "przy garach";)Chciałabym życzyć wam Wesołych Świąt w gronie najbliższychprzy smacznie zastawionym
stole.Aby te kilka dni dało wam możliwość zwolnienia,zatrzymania się na chwilę i wyrwania się z pędu codzienności.Znajdźcie czas na długie rozmowy z bliskimi.One są znacznie ważniejsze niż zmywanie czy odkurzanie po raz 10.Od kilku paprochów na dywanie naprawdę świat się nie zawalia chwila szczerej rozmowy albo choćby wysłuchaniemoże dać komuś więcej niż radości niż sterynie wysprzątany dom.Także ten, niech czas Świąt płynie wam leniwie i rozkosznie.Jedzcie powoli i pamiętajcie o spacerach po jedzeniu!Bo wiecie, te
boczki się
potem same nie spaląa kreacja sylwestrowa się nie powiększy;)

Składniki:4
filety śledziowe matjas3
cebule3
listki laurowe6 ziaren
ziela angielskiego3 łyżki
koncentratu pomidorowego1/4 łyżeczki
cynamonułyżeczka
majeranku2 łyżeczki
brązowego cukru1/2 szklanki
wodysok z połowy
cytrynyłyżeczka ziaren
kolorowego pieprzusólPrzygotowanie:
Śledzie namocz 2
razy po 30 minut i pokrój na małe kawałki.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka.Rozgrzej na patelni 3 łyżki
oliwy i wrzuć
cebulę. Duś na małym ogniu aż zmięknie ale się nie zrumieni.Dodaj pozostałe składniki i duś przez 10 minut aż smaki się połączą. Dopraw do smaku i pozostaw do wystygnięcia.Wymieszaj z pokrojonymi
śledziami i odstaw do lodówki na co najmniej 24h.