Wykonanie
Mam dwie wiadomości: dobrą i ciut mniej dobrą.Dobra jest taka, że wracam tu, wracam do kuchni, choroba przegoniona, mam nadzieję, że ostatecznie. Ci, którzy odwiedzają profil Ewa Kuchennie na facebooku wiedzą, że dopadło mnie coś przed świętami.Mniej dobra wiadomość to tak, że w związku z czekającą mnie przeprowadzką i tym, że w nowym miejscu zamieszkania nie ma jeszcze kuchni - do około połowy lutego wpisy będą się ukazywały, z tym, że trochę rzadziej niż do tej
pory.Już niedługo pojawi się za to wpis z cyklu Wyzwania Blogerek .A teraz do wpisu właściwego - sernik piernikowy. Ja wykorzystałam do niego pierniki, które piekłam na święta.Nigdy nie ukrywałam, że serniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia.Składniki:Spód:około 15-20 pierniczków70 g
masła2 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
cynamonuMasa serowa:1 kg
sera tłustego trzykrotnie mielonego1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków2/3
śmietany 30%4
jajka1/4 kostki miękkiego
masła1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
przyprawy do pierników1 łyżeczka
cynamonu5-6 pokruszonych pierniczkówPosypka:2 pierniczki pokruszone na pył2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
cukru pudruWszystkie składniki na posypkę wkładamy do słoiczka i dokładnie mieszamy. Zakręcamy i odstawiamy - przeprawy przejdą swoim zapachem w trakcie, jak będziemy robili piernik.SpódPierniczki bardzo dokładnie kruszymy - można to zrobić blenderem, ja starłam je dokładnie na tarce. Dosypujemy
przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopione
masło i jeszcze raz mieszamy, po czym całość przekładamy do blachy (ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wykładamy dno. Podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni.Masa serowa
Twaróg dokładnie mielimy. Dodajemy do niego
cukier,
jajka,
masło,
śmietanę,
budyń waniliowy (nie rozpuszczamy go, dodajemy po prostu proszek),
cukier waniliowy,
przyprawę do piernika i
cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy z grubsza pokruszone pierniczki. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód.Pieczemy godzinę w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.Przed podaniem używamy przygotowanej na początku posypki do dekoracji.Smacznego :)Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku .