Wykonanie
Sezon na
truskawki rozpoczął się i rozkręca z dnia na dzień. W
mieście, w którym mieszkam pojawia się coraz więcej straganów z
truskawkami, a ich ceny lecą w dół!Przyznam się Wam, że nie przepadam za
truskawkami. Moja Mama w szczycie sezonu
jada truskawki na śniadanie, obiad i kolację, a ja nie potrafię przekonać się do tego
owocu. Panna cotta jednak posmakowała mi bardzo!
Składniki (na 3-4 sztuki):Panna cotta1 szklanka
truskawek1/2 szklanki
mleka 3,2%1/2 szklanki
śmietany kremówki1/3 szklanki
cukru pudruziarenka z 1/2
laski wanilii1 łyżeczka esencji waniliowej3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
wodyPolewa czekoladowa:50 g
cukru15 ml
wody15 g
kakao30 ml kremówki1 łyżeczka
żelatyny2 łyżeczki
wodyPanna cotta
Truskawki miksujemy i przecieramy przez sitko do pozbycia się pestek.
Żelatynę zalewamy
wodą i odstawiamy do napęcznienia na około 5 minut.
Mleko mieszamy ze
śmietaną kremówką,
cukrem pudrem, ziarenkami z
laski wanilii, esencją
waniliową.
Żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej. Jak będzie płynna - dolewamy do niej 4 łyżki
mleka z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy - to sprawi, że
żelatyna będzie dokładnie rozprowadzona i bez grudek. Wlewamy do pozostałego
mleka i dokładnie mieszamy.Rozlewamy do 3 dużych lub 4 mniejszych foremek i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.Aby wyłożyć deser na talerzyk należy nożem delikatnie oddzielić masę od ścianek naczynia i zanurzyć naczynko na ok pół minuty we wrzątku - dzięki temu deser łatwiej odejdzie od dna.
Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy 2 łyżeczkami zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia.Do garnka wlewamy
wodę i dodajemy
cukier, zagotowujemy do rozpuszczenia
cukru. Dodajemy kremówkę,
kakao i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy
żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia się (lub podgrzewamy wcześniej
żelatynę w kuchence mikrofalowej lub kąpieli
wodnej). Polewę studzimy - będzie tężała w trakcie wychładzania, trzeba więc pilnować momentu, aż będzie gęsta, ale nie za gęsta - na pewno uda Wam się wyłapać ten moment :)Wylewamy polewę na panna cottę, dekorujemy
truskawkami i podajemy.Smacznego :)