ßßß Cookit - przepis na Chrupiące paluchy francuskie z kozim serem i ziołami

Chrupiące paluchy francuskie z kozim serem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszną i szybką przekąskę . To fajny pomysł na coś do schrupania kiedy nawiedzą nas niespodziewani goście. Oczywiście trzeba mieć pod ręką ciasto francuskie i ser, ale te akurat mam w domu prawie zawsze. Paluchy robi się bardzo szybko - zanim nagrzeje się piekarnik już je przygotujecie a potem tylko 10-12 minut pieczenia i można podawać!
Ciasto francuskie można zapiec też z bardziej bogatym farszem - z warzywnym omletem i kiełbaskami
Do przygotowania dzisiejszych paluchów użyłam sera półtwardego wyprodukowanego z pasteryzowanego mleka koziego marki Soignon zmieniającej właśnie nazwę na Merci Chef! Ten ser ma łagodny, mleczny aromat. Jest elastyczny i delikatny. Nadaje się doskonale do kanapek, jako samodzielna przekąska a także do zapiekanek. W moich paluchach sprawdził się doskonale.
czas przygotowania: 20 minut
składniki:
1 op. gotowego ciasta francuskiego - płat ciasta o wymiarach m/w 25x50 cm
5 plastrów sera koziego półtwardego Soignon/Merci Chef!
2-3 łyżeczki przyprawy pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
1 żółtko jajka kurzego
1 łyżeczka mleka
3-4 łyżki ziaren sezamu
Jak zrobić paluchy francuskie z serem i ziołami?
Arkusz ciasta francuskiego rozwinęłam i przecięłam na dwie części w połowie długości. Na jednej części rozłożyłam plastry sera koziego tak żeby pokryły całą powierzchnię ciasta - w razie potrzeby jeden czy dwa plastry trzeba pokroić i uzupełnić braki. Ser posypałam przyprawą ziołową. Przykryłam drugą częścią ciasta i docisnęłam lekko. Całość przekroiłam poziomo na dwie mniej więcej równe części a następnie pionowo na paski szerokości ok. 1-1,5 cm.
Każdy z pasków skręciłam w dłoniach tak żeby powstało coś na kształt spiralki z 2-4 skrętami. Takie skręcone paski układałam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarowałam pędzelkiem maczanym w mieszance roztrzepanego z mlekiem żółtka. Posypałam sezamem.
Paluchy piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C aż były dobrze rumiane i chrupiące. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale na zimno też są bardzo dobre.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/01/chrupiace-paluchy-francuskiem-z-kozim-serem-i-ziolami.html