Wykonanie
Ten bigos jest trochę inny niż klasyczny bigos. Zamierzałam ugotować na Święta bigos wegetariański, z
grzybami i
suszonymi owocami. Gdy
kapusta z
suszonymi owocami już się gotowała, mięsolubna część rodziny przekonałam mnie, żeby dołożyć choć trochę
mięsa. Nie byłam przekonana czy efekt będzie jadalny, bo w założeniu miał to być słodkawy bigos z
suszonymi grzybami. Ku wielkiemu zaskoczeniu wyszedł mi wspaniały bigos. Kwaśny i słodki jednocześnie z niewielką ilością smacznego
mięsa. Po raz pierwszy dodałam również do bigosu
czerwone wino, jego smak jest ledwie wyczuwalny, a mimo to dodaje szlachetności bigosowi.
Składniki:1,5 kg
kapusty kiszonej0,7 kg
białej kapusty0,5 kg wędzonych
żeberek wieprzowych1 kawałek
kiełbasy podwawelskiej (ok. 0,25 kg)2
cebule1 garść suszonych
śliwek1 garść wędzonych
śliwek1/2 garści
suszonych moreli1/2 garści
rodzynek2 garści
suszonych grzybówkilka
liści laurowych1 łyżka ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu1 łyżeczka ziaren jałowca1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina3 łyżki
oleju do smażenia
cebuliPrzygotowanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić i przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.
Białą kapustę poszatkować bardzo drobno, dołożyć do garnka.
Suszone owoce pokroić w paski,
grzyby pokruszyć na małe kawałki i dodać do garnka.Dodać również
liście laurowe i ziarenka przypraw .Do garnka wlać tyle
wody, aby tylko zakryła
kapustę.Początkowo gotować bigos na dużym ogniu, a po zagotowaniu, zmniejszyć grzanie do minimum.Po godzinie gotowania dodać, wędzone
żeberka (w kawałku).
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju, następnie dodać pokrojoną w kostkę
kiełbasę i smażyć przez kilka minut.Zawartość patelni przełożyć do garnka. Gotować kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu.Gdy
żeberka będą ugotowane, wyjąć je z bigosu, usunąć kostki, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka.Gdy wszystkie składniki bigosu będą ugotowane, dodać
wino i
koncentrat pomidorowy . Gotować jeszcze 1/2 godziny.Ugotowany bigos można przełożyć do słoików i przechować w chłodnym miejscu kilka dni lub zamrozić.Smacznego