ßßß

Składniki:1,5 kg kapusty kiszonej0,7 kg białej kapusty0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych1 kawałek kiełbasy podwawelskiej (ok. 0,25 kg)2 cebule1 garść suszonych śliwek1 garść wędzonych śliwek1/2 garści suszonych moreli1/2 garści rodzynek2 garści suszonych grzybówkilka liści laurowych1 łyżka ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu1 łyżeczka ziaren jałowca1 łyżka koncentratu pomidorowego1 szklanka czerwonego wytrawnego wina3 łyżki oleju do smażenia cebuliPrzygotowanie:Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić i przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.Białą kapustę poszatkować bardzo drobno, dołożyć do garnka.Suszone owoce pokroić w paski, grzyby pokruszyć na małe kawałki i dodać do garnka.Dodać również liście laurowe i ziarenka przypraw .Do garnka wlać tyle wody, aby tylko zakryła kapustę.Początkowo gotować bigos na dużym ogniu, a po zagotowaniu, zmniejszyć grzanie do minimum.Po godzinie gotowania dodać, wędzone żeberka (w kawałku).Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć przez kilka minut.Zawartość patelni przełożyć do garnka. Gotować kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu.Gdy żeberka będą ugotowane, wyjąć je z bigosu, usunąć kostki, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka.Gdy wszystkie składniki bigosu będą ugotowane, dodać wino i koncentrat pomidorowy . Gotować jeszcze 1/2 godziny.Ugotowany bigos można przełożyć do słoików i przechować w chłodnym miejscu kilka dni lub zamrozić.Smacznego