ßßß Cookit - przepis na Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

nazwa

Wykonanie

Ten bigos jest trochę inny niż klasyczny bigos. Zamierzałam ugotować na Święta bigos wegetariański, z grzybami i suszonymi owocami. Gdy kapusta z suszonymi owocami już się gotowała, mięsolubna część rodziny przekonałam mnie, żeby dołożyć choć trochę mięsa. Nie byłam przekonana czy efekt będzie jadalny, bo w założeniu miał to być słodkawy bigos z suszonymi grzybami. Ku wielkiemu zaskoczeniu wyszedł mi wspaniały bigos. Kwaśny i słodki jednocześnie z niewielką ilością smacznego mięsa. Po raz pierwszy dodałam również do bigosu czerwone wino, jego smak jest ledwie wyczuwalny, a mimo to dodaje szlachetności bigosowi.
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
0,7 kg białej kapusty
0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych
1 kawałek kiełbasy podwawelskiej (ok. 0,25 kg)
2 cebule
1 garść suszonych śliwek
1 garść wędzonych śliwek
1/2 garści suszonych moreli
1/2 garści rodzynek
2 garści suszonych grzybów
kilka liści laurowych
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki oleju do smażenia cebuli
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić i przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.
Białą kapustę poszatkować bardzo drobno, dołożyć do garnka.
Suszone owoce pokroić w paski, grzyby pokruszyć na małe kawałki i dodać do garnka.
Dodać również liście laurowe i ziarenka przypraw .
Do garnka wlać tyle wody, aby tylko zakryła kapustę.
Początkowo gotować bigos na dużym ogniu, a po zagotowaniu, zmniejszyć grzanie do minimum.
Po godzinie gotowania dodać, wędzone żeberka (w kawałku).
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
Zawartość patelni przełożyć do garnka. Gotować kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Gdy żeberka będą ugotowane, wyjąć je z bigosu, usunąć kostki, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka.
Gdy wszystkie składniki bigosu będą ugotowane, dodać wino i koncentrat pomidorowy . Gotować jeszcze 1/2 godziny.
Ugotowany bigos można przełożyć do słoików i przechować w chłodnym miejscu kilka dni lub zamrozić.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/bigos-swiateczny.html