ßßß
 
            
         Składniki:masło miękkie 200 gcukier 150 gmąka pszenna 200 gproszek do pieczenia 2 łyżeczkiimbir mielony 3 łyżeczkijaja 3gruszki ½ kgcukier brązowy 1 łyżkaWykonanie:175 g masła utrzeć z cukrem. Dodawać po jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i imbirem. Miksować aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Powierzchnię wygładzić. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Ułożyć wachlarzowato na cieście. Posypać brązowym cukrem, a na to ułożyć płatki pozostałego masła. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub śmietaną, albo wg uznania na zimno bez dodatków.
Składniki:masło miękkie 200 gcukier 150 gmąka pszenna 200 gproszek do pieczenia 2 łyżeczkiimbir mielony 3 łyżeczkijaja 3gruszki ½ kgcukier brązowy 1 łyżkaWykonanie:175 g masła utrzeć z cukrem. Dodawać po jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i imbirem. Miksować aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Powierzchnię wygładzić. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Ułożyć wachlarzowato na cieście. Posypać brązowym cukrem, a na to ułożyć płatki pozostałego masła. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub śmietaną, albo wg uznania na zimno bez dodatków.