Wykonanie
Miękka i puszysta babka z jesiennymi
gruszkami i aromatycznym
imbirem. Smaczna na ciepło i po wystygnięciu. Bardzo polecam ;)
Składniki:- 125 g miękkiego
masła,- 3/4 szklanki
cukru,-
cukier waniliowy,- 3
jajka,- 1 szklanka
mąki pszennej,- 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1 duża
gruszka,- garść
imbiru kandyzowanego'-
cukier puder do posypania.Sposób wykonania:Utrzeć
masło z
cukrem, dodając po jednym
jajku. Po trochu dosypać przesiane i zmieszane z
proszkiem do pieczenia obydwa gatunki
mąki. Dodać pokrojoną w kostkę
gruszkę, posiekany
imbir i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy babkowej i piec w mocniej nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. Upieczone posypać
cukrem pudrem.