Składniki na 6 ślimaczków:jeden rulon ciasta francuskiegospore pęto kiełbasy, takiej, jaką chcecie i lubiciekilka suszonych pomidorówłyżka olejudwie garści pestek z dynikoncentrat pomidorowypieprzoreganojajkoPrzygotowanie:Kiełbasę kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Wrzucamy pestki dyni i mieszamy z dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego i olejem.Rozwijamy ciasto i smarujemy je resztką koncentratu, obficie posypujemy pieprzem i oregano.Wykładamy farsz na środek ciasta, tak żeby boki pozostawały 'suche'. W przeciwnym razie podczas rolowania wszystko wyleci bokami.Ciasto zwijamy ciasno w rulon i kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Kładziemy na blachę w poziomie i smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w 200 stopniach C, 20 minut.