Wykonanie
Pierwszy
chleb w piekarni Amber w 2016 r to
chleb z
burakiem z książki Emmanuela Hadjiandreou How to
Make Bread . Pięknie wygląda, smakuje dobrze,
buraczki nie powodują, wbrew moim obawom, ze
chleb staje się słodki. Technika zagniatania ciasta
chlebowego wg Emmanuela Hadjiandreou (w przepisie) bardzo mi się podoba (zerknijcie na film – klik !)Ciasto było dosyć lepiące, mieszałam w misce, później przełożyłam na blat. Pierwsze zagniatanie mało przyjemne, drugie nieco lepsze. Cały czas trochę podsypywałam ciasto
mąką. Ostatnie, czwarte zagniatanie już właściwie bez problemu. Mój bochenek w trakcie pieczenia nieco się rozlał, poza tym piekłam go dłużej bo 50 minut. Można ten
chleb upiec na zakwasie, można na drożdżach, jak kto woli. Piekłam na zakwasie, moim zdaniem jest to jeden z
chlebów mało kłopotliwych, z pewnością
będę go piekła jeszcze nie raz.
Przepis podaję za Amberskładniki370 g
mąki pszennej8 g
soli160 g startych
buraków220 g aktywnego zakwasu (lub 4 – 5 g suchych
drożdży)200 g ciepłej
wody15 g
oliwyprzygotowanieW misce wymieszać
mąkę i
sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas,
oliwę i
wodę. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać starte
buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.Następnie stosować technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4
razy. Patrz video. Przykryć miskę z
ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać
mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać od 2 do 6 godzin. Kiedy
chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z filiżanką
wody. Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub w do formy i wstawić do piekarnika. Dolać więcej
wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C. Piec
chleb przez 30 – 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
Piekli w styczniu:Akacjowy blogCodziennik kuchennyDom z mozaikamiDzieje kuchennej WiewióryGotuj zdrowo! Guten Appetit!Kuchennymi drzwiamiKuchnia GuciaLeśny ZakątekNie tylko na słodkonie-Ład mAlutkiOgrody BabilonuPrawo do gotowania z pasjąSmakowity
chlebStare GaryW poszukiwaniu SlowLife