Wykonanie
Hurrrra! Upiekłam swój pierwszy
chleb;) Unoszę się z radości kilka stóp nad ziemią, rozkoszuję się chrupką skórką (mmm...taką pamiętam z lat dziecięcych) i wiem, że na jednej kromce się nie skończy;) Przepis zaczerpnęłam ze strony
Asiejki, dodałam do niego tylko kilka przypraw. Nie sądziłam, że upieczenie
chleba może być tak banalnie proste;) Drżyjcie piekarnie! Chlebusie-nemusie nadchodzą;D
Składniki:500 g
mąki pszennej2 łyżki
soli (dałam jedną)60 ml
oliwy z oliwek30 g świeżych
drożdży300 ml
wodyPrzyprawy (
kurkuma,
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie,
chilli)
Mąkę,
sól,
oliwię,
przyprawy i
drożdże umieszczamy w misce i delikatnie wlewamy
wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą.Ciasto przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę i zagniatamy kilka minut.Formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy folią ( w moim przypadku ściereczką) i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto wyjmujemy z miski, delikatnie naciskamy, by pozbyć się nadmiaru powietrza i formujemy bochenek.Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ostrym nożem wykonujemy na
chlebie kilka nacięć.Pieczemy 30 minut w 220 st.C.Smacznego!