ßßß
 
            
         Składniki:500 g mąki pszennej2 łyżki soli (dałam jedną)60 ml oliwy z oliwek30 g świeżych drożdży300 ml wodyPrzyprawy (kurkuma, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, chilli)Mąkę, sól, oliwię, przyprawy i drożdże umieszczamy w misce i delikatnie wlewamy wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą.Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy kilka minut.Formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy folią ( w moim przypadku ściereczką) i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto wyjmujemy z miski, delikatnie naciskamy, by pozbyć się nadmiaru powietrza i formujemy bochenek.Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ostrym nożem wykonujemy na chlebie kilka nacięć.Pieczemy 30 minut w 220 st.C.Smacznego!
Składniki:500 g mąki pszennej2 łyżki soli (dałam jedną)60 ml oliwy z oliwek30 g świeżych drożdży300 ml wodyPrzyprawy (kurkuma, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, chilli)Mąkę, sól, oliwię, przyprawy i drożdże umieszczamy w misce i delikatnie wlewamy wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą.Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy kilka minut.Formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy folią ( w moim przypadku ściereczką) i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto wyjmujemy z miski, delikatnie naciskamy, by pozbyć się nadmiaru powietrza i formujemy bochenek.Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ostrym nożem wykonujemy na chlebie kilka nacięć.Pieczemy 30 minut w 220 st.C.Smacznego!