Wykonanie
Całkiem niedawno stałam się szczęśliwym posiadaczem książki Lidla „Ryby są super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby
ryby nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów.
Póki co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z
Wami fantastycznym przepisem na
dorsza w cieście piwnym według Doroty Wellman.
Ryba z tego przepisu smakuje naprawdę wybornie, polecam!

Składniki:500g
polędwicy z
dorsza¾ szklanki
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ szklanki
jasnego piwa1
jajkoOlej do smażenia
Przyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprzDo podania:
cytryna,
sos czosnkowyDo miski przesiewamy
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem
ryby) i delikatnie doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy
przyprawami. Posypujemy również
mąką. Kawałki
dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju. Kiedy
ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z
sosem czosnkowym i kawałkami
cytryny.


