ßßß Cookit - przepis na Paluchy makowe.

Paluchy makowe.

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste w wykonaniu ciasteczka - paluchy makowe.
Lekkie, dla osób lubiących suche ciasteczka,
nietłuste, bez ciężkich mas.
Składniki:
ciasto francuskie - 2 szt
masa makowa - 250g ( ja rozsmarowałam - pół puszki)
lub masa własnej roboty
białko jajka - opcjonalnie
Masa makowa:
200g zmielonego maku
25g masła
100g cukru
1 łyżka miodu
¾ szklanki bakalii ( ja użyłam rodzynek i płatków migdałowych)
2 łyżki kokosu
gorąca woda do sparzenia maku
Rozwijamy jeden płat ciasta francuskiego .
Możemy go posmarować częścią roztrzepanego białka - ja nie użyłam białka w ogóle.
Wykładamy na nim masę makową.
Drugim ciastem przykrywamy ciasto z makiem.
Lekko dociskami ciasta do siebie.
Przekroiłam placki po środku na pół, a następnie kroiłam wzdłuż krótszego boku,
by było bardziej podzielnie i żeby paluchy sie nie łamały po upieczeniu.
Najlepiek kroic ciasto na paski grubości 1 , 5-2 cm.
Ja pokroiłam za grubo, ale i tak było smacznie.
Każdy pasek zwijamy w spiralę
Pieczenie według przepisu z ciasta francuckiego , rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 15 minut, ja piekłam obserwując czy ciasto jest juz rumiane.
Gdy wystygną mozna popruszyć cukrem pudrem, posmarowac białkiem jaja, ewentualnie polukrowac czy polać roztopiana czekoladą.
Smacznego. Qulinarna Ania.
Źródło:http://qulinarna.blogspot.com/2015/12/paluchy-makowe.html