Wykonanie
Bardzo proste w wykonaniu
ciasteczka - paluchy
makowe.Lekkie, dla osób lubiących suche
ciasteczka,nietłuste, bez ciężkich mas.Składniki:
ciasto francuskie - 2 sztmasa makowa - 250g ( ja rozsmarowałam - pół puszki)lub masa własnej roboty
białko jajka - opcjonalnieMasa makowa:200g zmielonego
maku25g
masła100g
cukru1 łyżka
miodu¾ szklanki
bakalii ( ja użyłam
rodzynek i
płatków migdałowych)2 łyżki
kokosugorąca
woda do sparzenia
makuRozwijamy jeden płat
ciasta francuskiego .Możemy go posmarować częścią roztrzepanego
białka - ja nie użyłam
białka w ogóle.Wykładamy na nim masę
makową.Drugim
ciastem przykrywamy ciasto z
makiem.Lekko dociskami ciasta do siebie.Przekroiłam placki po środku na pół, a następnie kroiłam wzdłuż krótszego
boku,by było bardziej podzielnie i żeby paluchy sie nie łamały po upieczeniu.Najlepiek kroic ciasto na paski grubości 1 , 5-2 cm.Ja pokroiłam za grubo, ale i tak było smacznie.
Każdy pasek zwijamy w spiralęPieczenie według przepisu z
ciasta francuckiego , rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 15 minut, ja piekłam obserwując czy ciasto jest juz rumiane.Gdy wystygną mozna popruszyć
cukrem pudrem, posmarowac
białkiem jaja, ewentualnie polukrowac czy polać roztopiana
czekoladą.Smacznego. Qulinarna Ania.