Wykonanie
Przepyszne
makowe paluchy z
ciasta francuskiego - szybkie, proste i pyszne :)
SKŁADNIKI2 prostokątne płaty
ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z
bakaliamibiałko jajkacukier do posypaniaPRZYGOTOWANIERozwijamy płaty
ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego
białka.Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę
makową. Przykrywamy ciasto z
makiem drugim
ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami do siebie ciasta.Kroimy ciasto wzdłuż krótszego
boku na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony)
Układamy nasze świderki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym
białkiem i posypujemy
cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Gotowe !!!
Smacznego :)