Wykonanie
Każda wizyta w większym sklepie o tej
porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca.Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)
SKŁADNIKI2 opakowania
ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z
bakaliami1
jajkoPRZYGOTOWANIEZ każdego
ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło.
Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę
makową, zostawiając wolne brzegi.Oddzielamy
białko od
żółtka. Niewielką ilością
białka smarujemy drugie ciasto.
Przykrywamy ciasto z
makiem drugim kołem -
białkiem w dół. Sklejamy na końcach dookoła.Nacinamy powstałe koło na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek. Możemy ułatwić sobie, stawiając po środku literatkę.
Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i zakręcamy ciasto - jeden raz- w przeciwnych kierunkach - to znaczy w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :) Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.Pozostałą część
białka mieszamy z
żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym
jajkiem. Przenosimy papier z
ciastem na blachę do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Delikatnie z pomocą
łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek.Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek :) Smacznego !!
Pozostałe
ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z
czekoladą,
jabłkami,
makiem itp.