Wykonanie
Makowiec dla leniwych? Dla tych co mają dwie lewe ręce do pieczenia? A może dla tych co nie mają czasu na "wielkie świąteczne pieczenie", bo chodzą do pracy, mają małe dzieci i mnóstwo innych zajęć? Jak zwał tak zwał. W każdym razie jeśli ktoś na święta lub na co dzień chce zrobić coś słodkiego bardzo szybko i bez zbędnych czynności, to
ciasto francuskie daje nam nieskończoność możliwości. To jest najprostszy makowiec jaki można zrobić, a właściwie to powstały
makowe paluchy, wieńce i ślimaczki. A jeśli ktoś ma czas, to oczywiście może sam przygotować
mak np. z tego przepisu na sernik z
makiem KLIK .Makowiec z
ciasta francuskiego1 opakowanie
ciasta francuskiego (u mnie o wymiarach ok. 55x25cm)1 puszka gotowej masy makowej o
masie 400g1
jajko2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej (można pominąć jeśli nie mamy)
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem, aż
białko i
żółtko się połączą.Rozwijamy
ciasto francuskie. Dłuższą część prostokąta dzielimy na pół i przekrawamy nożem. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem obie połowy.Masę
makową wyciągamy z puszki, dodajemy
skórkę pomarańczową i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy na jednej połówce ciasta. W kolejnym kroku przykrywamy ciasto posmarowane masą
makową drugą połówką ciasta. Smarujemy wierzch
jajkiem.Kroimy ciasto na paski o szerokości ok 1-1,5cm i zwijamy zaczynając od jednego końca. Jeśli chcemy, by powstał wieniec, po zwinięciu łączymy końcówki.
Jeśli wolimy, żeby powstały ślimaczki, to masę rozkładamy równomiernie na całym cieście francuskim posmarowanym
jajkiem, a następnie zwijamy zaczynając od dłuższego
boku, a następnie kroimy na paski.
Jeśli chcemy, żeby powstały podwójne ślimaczki, to masę rozkładamy równomiernie na całym cieście posmarowanym
jajkiem, a następnie (zaczynając od dłuższego
boku) zwijamy ciasto z każdej strony do połowy i kroimy na paski.Piec zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w ok 190-200 stopniach do zarumienienia (ok 15-20 minut).
Przepis dodaję do akcji