ßßß Cookit - przepis na MASA MAKOWA

MASA MAKOWA

nazwa

Wykonanie

Mak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem.
Składniki
50 dag maku
20-30 dag cukru
4 białka
5 dag masła (stopionego)
bakalie
Przygotowanie
Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/12/masa-makowa.html