Wykonanie
Pierniczki z
olejem przygotujecie szybciutko, i wcale nie wymagają one czasu na to, by zmiękły. Upiekłam je z krupczatki, dzięki
czemu są bardziej chrupiące. Jeszcze tylko kolorowe lukry i będzie bardzo świątecznie :)Do pierniczków bardzo polecam Wam
miody Wileńskich .Zajrzyjcie też do tych przepisów:pierniki
ciastka korzennepierniczki z
waflem

Składniki na 2 duże blachy
ciastek :2 szklanki
mąki krupczatki1 duże
jajko1/4 szklanki
oleju rzepakowego2 pełne łyżki
miodu lipowego, (miękki, ale nie płynny), polecam
miody Wileńskich2 łyżki
przyprawy korzennej1 pełna łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i zagniatam w jednolite, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypuję je jeszcze lekko
mąką. Schładzam pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowuję dość cienko, wycinam foremkami dowolne kształty i układam
ciasteczka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. (termoobieg) na 15-18 minut, lub 180 stopni C (góra-dół) na ok. 20 minut. Pierniki po upieczeniu powinny być jednolicie rumiane.Przepis autorski.