Wykonanie
Nie tylko smak dzisiejszego obiadu bardzo mi odpowiadał, ale też klimat całego talerza - przypomniały mi się nasze tegoroczne wycieczki na
grzyby - jak doczekać do następnych? W moim talerzu odnalazłam las ;)Na pomysł upieczenia kotletów wpadłam, bo nie chciałam żeby obiad był zbyt ciężki, a że sos przygotowałam na bazie słodkiej
śmietanki, uznałam że taka ilość tłuszczu już wystarczy.



Składniki :400 g.
mielonego mięsa z
szynki wieprzowej3-4 łyżki drobno posiekanych świeżych lub suszonych (namoczonych)
grzybów leśnych2 małe
cebulekilka listków świeżego
rozmarynu1
jajko2-3 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz do smakuDodatkowo :
bułka tarta do panierowania i oprószenia blachy
olej do smażenia
masło do natłuszczenia blachyPrzygotowanie :
Grzyby podduszam na łyżce
oleju, lekko je soląc i oprószając
pieprzem - ja mam przygotowane w ten sposób
grzyby w słoikach. Obrane
cebule kroję w drobną kostkę, podsmażam do zeszklenia na łyżce
oleju, po czym przekładam do miski. Dodaję
mięso, podduszone
grzyby i
jajko,
rozmaryn (kilka listków) siekam drobniutko i również wsypuję do miski. Dodaję
sól i
pieprz do smaku, oraz tyle
bułki, by masa miała odpowiednią konsystencję (ma nie być twarda). Blachę do muffinek smaruję
masłem i oprószam
bułką, a
potem wypełniam foremki masą
mięsną, mocno ją uciskając. Kotleciki piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 25-30 minut. Podaję z
kaszą gryczaną i
sosem grzybowym.Przepis autorski.


