Wykonanie
Tłusty czwartek, a więc na Polskim
stole nie może zabraknąć paczków,
faworków , czy innych smażonych słodkości. Nie robię ich zbyt często z uwagi na kaloryczność, ale dzień taki jak dziś do czegoś zobowiązuje. Zapraszam zatem na pączusie.

Składniki na około 20 pączków3 szklanki
mąki pszennej tortowej5
żółtek2 łyżki
cukru50 g
masła50 g
drożdży175 ml letniego
mleka80 ml
jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
wódkiolej do smażenia
ajerkoniak
Składniki na
lukier :200 g
cukru pudru2 łyżki ciepłej
wody2 łyżki
soku z cytrynyNadzienie:1/2 szklanki
mleka1 szklanka
adwokatu1
żółtko1
budyń waniliowy1 łyżeczka
cukruSposób przygotowania:W misce przygotować zaczyn...
drożdże pokruszyć, zalać połową ciepłego
mleka, dodć
cukier i pół szklanki
mąki. Wszystko wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą
mąkę,
mleko,
żółtka i
jogurt. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione schłodzone
masło i
wódkę. Zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż te podwoi swoją objętość.

Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony
mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się puchate. W garnku rozgrzać
olej i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik.

W garnuszku zagotowac
mleko z łyżeczką
cukru. Sypki
budyń,
adwokat i
żółtko połączyć za pomocą miksera i wlać do gotujacego się
mleka wymiksowac.Ostudzic i przełożyć do szprycy z długą końcówką. Tak przygotowanym kremem nadziać pączki.
Sok z cytryny połączyć z
wodą. Do płynu dodawać po łyżce
cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie mało gęsta, dodać jeszcze 2 łyżki
cukru. Tak przygotowanym lukrem posmarować za pomocą pędzelka przestygnięte pączki. Można podawać...Smacznego!