ßßß Cookit - przepis na Pączki z adwokatem

Pączki z adwokatem

nazwa

Wykonanie

Tłusty czwartek, a więc na Polskim stole nie może zabraknąć paczków, faworków , czy innych smażonych słodkości. Nie robię ich zbyt często z uwagi na kaloryczność, ale dzień taki jak dziś do czegoś zobowiązuje. Zapraszam zatem na pączusie.
Składniki na około 20 pączków
3 szklanki mąki pszennej tortowej
5 żółtek
2 łyżki cukru
50 g masła
50 g drożdży
175 ml letniego mleka
80 ml jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki wódki
olej do smażenia
ajerkoniak
Składniki na lukier :
200 g cukru pudru
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie:
1/2 szklanki mleka
1 szklanka adwokatu
1 żółtko
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
W misce przygotować zaczyn...drożdże pokruszyć, zalać połową ciepłego mleka, dodć cukier i pół szklanki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, żółtka i jogurt. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione schłodzone masło i wódkę. Zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż te podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się puchate. W garnku rozgrzać olej i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik.
W garnuszku zagotowac mleko z łyżeczką cukru. Sypki budyń, adwokat i żółtko połączyć za pomocą miksera i wlać do gotujacego się mleka wymiksowac.Ostudzic i przełożyć do szprycy z długą końcówką. Tak przygotowanym kremem nadziać pączki.
Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać po łyżce cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie mało gęsta, dodać jeszcze 2 łyżki cukru. Tak przygotowanym lukrem posmarować za pomocą pędzelka przestygnięte pączki. Można podawać...Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/02/paczki-z-adwokatem.html