Wykonanie
W ten sposób można upiec każdą
rybę, nie tylko
szczupaka. Liście
rukoli i
szpinaku zapobiegają jej nadmiernemu wysuszeniu i dodają delikatności. Przyprawienie to też kwestia gustu, ja dziś postawiłam na proste składniki:
cytrynę,
czosnek,
sól i
pieprz.




Składniki na 1-2 osoby w zależności od wielkości
ryby :1
szczupakduża garść świeżej
rukoligarść liści
szpinaku2 ząbki
czosnku1
cytryna1-2 łyżki
masła3 łyżki
olejusólświeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie :Oczyszczoną i pozbawioną głowy
rybę dokładnie myję i osuszam, po czym oprószam
pieprzem i
solą. Do środka wkładam
masło i posiekany ząbek
czosnku. Na blasze układam papier, natłuszczam go
olejem. Na środku układam
rukolę, na niej połowę
cytryny pokrojoną w plastry, a
potem rybę. Na rybie układam
czosnek w plasterkach, po czym przykrywam ją liśćmi
szpinaku. Wszystko skrapiam
olejem, jeszcze raz oprószam
solą i
pieprzem. Blachę przykrywam folią aluminiową (nie ściskając jej, po prostu kładę luźno folię) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra - dół) na 40-50 minut.Tutaj macie podpowiedź, ile czasu piecze się
ryby.



