Wykonanie
Buraczek, który jako nadprogramowy ugotowałam przy okazji, tak na "wszelki wypadek" (bo a nuż przyda się do czegoś) nie dawał mi spokoju. Musiałam znaleźć dla niego zastosowanie ;) Udało się: świetnie odnalazł się w tych kolorowych placuszkach z gotowanego
ryżu, z dodatkiem
natki pietruszki i
curry.Placki smakują doskonale z
sosem słodko-kwaśnym.Usmażyłam je na mojej ulubionej patelni Szafir firmy Woll ze sklepu e-gustus . Lubię jej używać, bo nigdy nic się na niej nie przypala i wszystko smaży się bardzo równomiernie. Jest rewelacyjna i bardzo ją polecam.
Składniki:1 szklanka ugotowanego
białego ryżu1 niewielki
burak, ugotowany2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1
jajko1 pełna łyżka
skrobi ryżowej lub ziemniaczanejszczypta
currysól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie :Ugotowany
ryż przekładam do miski. Na najdrobniejszej tarce ścieram
buraka i dodaję do
ryżu. Wbijam
jajko, dodaję posiekaną
pietruszkę i
skrobię ryżową. Mieszam, doprawiam wszystko do smaku
solą,
pieprzem i szczyptą
curry. Łyżką wykładam niewielkie placuszki i smażę po ok. 4 minuty z obu stron. Usmażone na chwilę przekładam na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.