Wykonanie
Ciasto wyszło doskonałe, idealnie trafiłam w ilość
cukru -
owoce są kwaskawe, i ze słodką kruszonką smakują... ech, nie da się opowiedzieć, jak smakują :) Jeśli macie ochotę na coś z
owocami, koniecznie je upieczcie, jestem pewna że się nie rozczarujecie.




Składniki na blachę 22 x 30 cm :ciasto :2 szklanki (360 g.)
mąki pszennej0,5 szklanki (80 g.)
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 duże
żółtkaszczypta
soli100 g. miękkiego
masła4 pełne łyżki gęstej
śmietany 18%kruszonka :100 g. zimnego
masła0,5 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennejDodatkowo :500 g.
mrożonych owocówPrzygotowanie :
Mąkę z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję
żółtka,
sól,
masło i
śmietanę. Zagniatam i wyrabiam przez chwilę elastyczne, miękkie ciasto (ewentualnie lekko odsypuję jeszcze przy wyrabianiu). Ciasto rozwałkowuję na kształt blachy i przenoszę na nią (wcześniej wykładam dno papierem). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na 35 minut, powinno się zezłocić. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowuję kruszonkę: posiekane
masło łączę z
cukrem i
mąką, ucierając je opuszkami palców. Na podpieczony spód wykładam
mrożone owoce i posypuję całość kruszonką, wstawiam blachę z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut.




