Śledzik na święta ... musi być. Czy to Boże Narodzenie czy może Wielkanoc roladki śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym elementem świątecznego menu.Składniki na 8 szt :8 marynowanych płatów śledziowych2 cebule2 słodziutkie pomarańcze2 kiszone ogórki2 jabłka0,5 szklanki majonezusól, pieprz mielony oraz w ziarnachnatka pietruszkipomidorki koktajlowePrzygotowanie :Cebulę, ogórki i jabłka pokrój w dosyć drobną kosteczkę.Pomarańcze sparz wrzątkiem i wytrzyj aby pozbyć się woskowiny ze skórki. Z jednej pomarańczy zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami skórkę i dodaj ją do majonezu (wymieszaj). Następnie oczyść tą pomarańczę z wszystkich białych błonek i "wyfiletuj" czyli powycinaj sam miąższ. Pokrój go w nieduże kawałki i dodaj do reszty skrojonych składników. Dodaj majonez z skórką pomarańczy, wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.Drugą pomarańczę skrój w plasterki. Płaty śledziowe jeśli trzeba opłucz i zwiń w roladkę spinając wykałaczką, ułóż na plasterku pomarańczy a do środka nałóż sałatki. Ozdób natką pietruszki, pomidorkiem koktajlowym i zgniecionymi ziarnami pieprzu.Smacznego :)