Wykonanie

Pomysł na te
ciasteczka wziął się po namowach syna abym zrobił (jak on to
mówi) przepis dla niego.
Ciasto francuskie miałem w lodówce reszta narodziła się sama - efekt, jak tylko nieco ostygły to mój czterolatek zjadł trzy :)Składniki na 24 sztuki:2 arkusze
ciasta francuskiegopołowa
filetu z kurczakałyżeczka
curryszczypta
kurkumypół pęczka
pietruszki1
jajkosól,
pieprzPrzygotowanie :Ciasto wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Pierś ugotuj w wywarze warzywnym (opcjonalnie na
kostce rosołowej) ostudź, pokrój w małe kawałki i dodatkowo w misce rozdrobnij palcami. Dodaj
curry,
kurkumę, poszatkowaną
natkę pietruszki i dopraw
solą i
pieprzem.
Jajko rozbełtaj w szklance z odrobiną
soli i wlej do misy zostawiając tylko tyle aby wystarczyło do pomalowania
ciasteczek. Masę w misie dobrze wymieszaj.Ciasto rozwiń i leciutko np. radełkiem zaznacz 12 lub 24
ciasteczka na każde
pole nanieś palcami masę z
kurczakiem i w opcji 24 nakryj drugim arkuszem ciasta albo w opcji 12 nakryj drugą połową ciasta. Teraz normalnie porozcinaj ciasto na gotowe
ciasteczka, brzegi dociśnij końcówką widelca, górę posmaruj pędzelkiem pozostawionym
jajkiem i zrób po 3 nacięcia na każdym
ciasteczku.Zapiekaj ok 12 minut w 180oC.
Ciasteczka przed zapiekaniem można posypać nieco
sezamem.



