Wykonanie
Zapraszam na pyszny lany chrust w wersji dla alergików. Ciasto wychodzi bardzo delikatne z nutą
kokosu w tle. Fajna alternatywa dla tradycyjnych
faworków. Lany chrust robi się błyskawicznie i błyskawicznie też znika. Z podanej ilości ciasta przygotujemy ok. 11-12 średniej wielkości
faworkowych gniazd. Ponieważ chrust ten najlepiej smakuje od razu po usmażeniu, nie polecam robić większej porcji- no chyba że mamy dużą rodzinę lub dużo gości. ;)Składniki:· szklanka
mąki pszennej- kopiasta· 3
jajka· 2 łyżki
cukru waniliowego· pół szklanki
mleczka kokosowego· szczypta
soli· łyżeczka
octu spirytusowego· łyżeczka pasty waniliowej- opcjonalnie·
olej do smażenia·
cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z pastą
waniliową i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy
mleczko kokosowe,
mąkę i
ocet.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy za pomocą rękawa cukierniczego na rozgrzany
olej, nadając mu dowolne kształty. Szerokość końcówki, jaką użyjemy do wylewania ciasta zdeterminujegrubość gotowego chrustu- grubszy będzie w smaku i konsystencji zbliżony bardziej do pączków, cieńszy będzie bardziej chrupiący. Chrust smażymy na złoto z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!