ßßß Cookit - przepis na Lany chrust - dla osób uczulonych na nabiał

Lany chrust - dla osób uczulonych na nabiał

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny lany chrust w wersji dla alergików. Ciasto wychodzi bardzo delikatne z nutą kokosu w tle. Fajna alternatywa dla tradycyjnych faworków. Lany chrust robi się błyskawicznie i błyskawicznie też znika. Z podanej ilości ciasta przygotujemy ok. 11-12 średniej wielkości faworkowych gniazd. Ponieważ chrust ten najlepiej smakuje od razu po usmażeniu, nie polecam robić większej porcji- no chyba że mamy dużą rodzinę lub dużo gości. ;)
Składniki:
· szklanka mąki pszennej- kopiasta
· 3 jajka
· 2 łyżki cukru waniliowego
· pół szklanki mleczka kokosowego
· szczypta soli
· łyżeczka octu spirytusowego
· łyżeczka pasty waniliowej- opcjonalnie
· olej do smażenia
· cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z pastą waniliową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mleczko kokosowe,mąkę i ocet. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy za pomocą rękawa cukierniczego na rozgrzany olej, nadając mu dowolne kształty. Szerokość końcówki, jaką użyjemy do wylewania ciasta zdeterminujegrubość gotowego chrustu- grubszy będzie w smaku i konsystencji zbliżony bardziej do pączków, cieńszy będzie bardziej chrupiący. Chrust smażymy na złoto z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/lany-chrust-dla-osob-uczulonych-na-nabia.html