ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

nazwa

Wykonanie

Jedna z lepszych zup jaką kiedykolwiek jadłam - a trochę się w ostatnim czasie zebrało ;)
Niby kalafior taki mdły, więc takiej wersji zupy w ogóle nie powinnam brać pod uwagę, ale.. czy próbowaliście kiedyś upiec kalafiora? Jeśli nie, to dużo tracicie. Bardzo dużo. Bo gotowany kalafior nie może się nawet równać z tym pieczonym, który jest z wierzchu delikatnie chrupki, a w środku idealnie miękki.. Ale wystarczy już gadania, przejdźmy do przepisu.
Inspiracja - książka Jadłonomii
SKŁADNIKI:
1 duża główka kalafiora
1 łodyga pora - biała część
1/4 korzenia selera
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1-2 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki tahini
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól
pieprz biały
do podania - pieczony jarmuż
WYKONANIE:
1. Kalafior myjemy, kroimy na mniejsze różyczki i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
2. Pora myjemy, selera obieramy; gotujemy je w niewielkiej ilości wody (tak, żeby zakryła warzywa, około 2 szklanki) z listkami laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem przez około 30-40 minut.
3. Gdy kalafior jest już upieczony, dzielimy go na jeszcze mniejsze różyczki i dodajemy do gotujących się warzyw. Przykrywamy i dusimy wszystkie warzywa przez około 15-20 minut.
4. Po tym czasie wyciągamy liście laurowe, dodajemy mleko, tahini, kmin rzymski, sól, pieprz biały i całość blendujemy. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta, dodajemy wodę/mleko.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2016/01/zupa-krem-z-kalafiora.html