ßßß Cookit - przepis na Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Miały być falafele, ale w końcu zdecydowałam się na moje ulubione, sprawdzone pieczone kotlety z ciecierzycy, do których można dodać wszystko to, na co ma się ochotę.
Tym razem zrobiłam wersję z papryką, ale dobrze się również sprawdzi marchewka czy np. batat (klik) ;)
Kotlety z ciecierzycy z kaszą gryczaną, dynią, papryką, ogórkiem, rukolą i tahini
Chickpea lentils with buchwheat groats, pumpkin, red pepper, cucumber, arugula and tahini
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciecierzycy 400 g + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czerwona papryka
2 łyżki tahini
3 łyżki mąki gryczanej/orkiszowej + trochę do obtaczania
3-4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki papryki wędzonej
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
1. Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
2. Następnego dnia gotujemy ją z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, aż będzie miękka (ok. 30 minut). Wtedy dokładnie ją odcedzamy i blendujemy.
3. Paprykę myjemy i drobno siekamy.
4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
5. Formujemy kotleciki, obtaczając je delikatnie w mące.
6. Pieczemy około 30 minut, po 15 z każdej strony, w 180 stopniach.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2016/01/kotlety-z-ciecierzycy.html