ßßß Cookit - przepis na 631. pod migdałową chmurką.

631. pod migdałową chmurką.

nazwa

Wykonanie

Kiedy w końcu banan już dojrzeje można z niego wyczarować przeróżne wypieki, a co najlepsze bez dodatku zbędnego cukru. Dziś wykorzystałam go w zestawieniu z kakao oraz płatkami jaglanymi i owsianymi . Zapiekałam je pod lekkim, kremowym twarożkiem migdałowym . Jak pięknie wyrósł, tak też i opadł. Za to wypiek ten smakiem mnie zachwycił i nie raz jeszcze się pojawi.
bananowo-kakaowe płatki jaglane i owsiane zapieczone pod migdałowym twarożkiem
banana-cocoa millet and oat flakes baked under the almond cottege cheese
Składniki:
- 3 kopiaste łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka kakao
- połowa dojrzały banan
- 100g mielonego twarożku
- łyżka syropu klonowego
- łyżka masła migdałowego
- białko dużego jaja
Płatki zalać na noc mlekiem. Rano połączyć z rozgniecionym bananem oraz kakao. Przełożyć do natłuszczonej kokilki. Twarożek dokładnie wymieszać z białkiem, syropem oraz masłem migdałowym. Przelać na wierzch płatków. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 30min. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pogoda rzeczywiście, jak zapowiedziano, nie dopisuje. Humoru jednak nie należy tracić, bo słońce przecież w końcu się pojawi. Jak to ciągle mi mama powtarza, a ja szczerze popieram jej słowa - " Życie jest za krótkie, żeby narzekać - uśmiechnij się! ".
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/03/631-pod-migdaowa-chmurka.html