Wykonanie

Juniorowi bardzo zasmakował blok
czekoladowy, prosił mnie i prosił, aby zrobiła go znowu. No to zrobiłam, ale w zupełnie innej wersji. Pokombinowałam i ulepiłam pyszne, małe i słodkie kuleczki. Są rewelacyjne w smaku i zdecydowanie wam je polecam. Takie małe przyjemności.No i szybko się je robi i bez problemu mogą leżeć w lodówce cały tydzień.W zasadzie do środka możecie dodać różnego rodzaju
bakalie, co akurat macie w szafce. Możecie je obtoczyć też w dowolnym składniku lub nie obtaczać ich wcale. Macie ochotę na kuleczkę ? Mój mąż nazwał te słodkości kulkami mocy !!!Zapraszam :-)Składniki:- 180 g s
uszonych daktyli (od Naturalnie Zdrowe)- kostka
masła (200 g)- 2 łyżki
kakao- 500 g
mleka w proszku- 3 garście
jagód goji (od Naturalnie Zdrowe)- 2 garście
orzechów pinii- pół łyżeczki
cynamonu- 7 łyżek
amarantusa ekspandowanego (poppingu)-
amarantus ekspandowany do obtoczenia kuleczek- mielone
orzechy laskowe do obtoczenia kuleczek-
wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczekWykonanie:Do miseczki wkładamy
daktyle i zalewamy je wrzątkiem (tyle
wody żeby
daktyle były pokryte całe), odstawiamy je na godzinę. Następnie odlewamy
wodę - do kuleczek potrzebujemy tylko pół szklanki.
Daktyle miksujemy na mus blenderem. Do garnka wkładamy
masło i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy
wodę z
daktyli,
kakao, mus
daktylowy,
jagody goji i orzeszki,
cynamon i
amarantus. Mieszamy ze sobą i na koniec dodajemy
mleko w proszku, mieszamy, aż składniki się połączą.Z powstałej masy lepimy małe kuleczki i obtaczamy je w
amarantusie ekspandowanym, wiórkach
kokosowych i mielonych orzechach. Schładzamy je w lodówce. Podajemy na deser z filiżanką
kawy lub
herbaty. Przechowujemy kuleczki w lodówce.

