ßßß
Szybki i pyszny pomysł na kolację, proszę bardzo. Sałata, rukola, pomidorek, smakowity i anyżkowy fenkuł i feta. Do tego można podać grzanki lub zjeść bez dodatków. Taka sałatka z pewnością zasyci i poprawi humor. Niestety słońce, gdzieś się schowało i wyjść nie chce, teraz tylko chmury, deszcz i mgła. No i szybko robi się ciemno.Każdy radzi sobie jak może z ponurą aurą, ja zawsze coś robię w kuchni, czytam książki na które nie miałam czasu latem, spojrzę na programy kulinarne, popijam pyszne i rozgrzewające herbatki i staram się jeść dania syte, ale zdrowe i kolorowe. No i biegam - trzeba co prawda teraz się ciepło ubierać i uważać, aby się nie przeziębić. Czasami mam takiego lenia, że najchętniej to bym z domu nie wychodziła, ale wyprowadzam tego lenia na świeże powietrze i on sobie gdzieś ucieka. A ja go nie gonię, biegnę w przeciwną stronę. A wy jak sobie radzicie z jesienną aurą.Zapraszam :-)Składniki:- dwie duże garście rukoli- garść sałaty lodowej (posiekanej)- połowa fenkułu- 100 g fety- kilka małych pomidorków- 5 pomidorów suszonych z zalewy- 1 mała czerwona cebula- kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)- łyżka oleju z zalewy pomidorów- łyżka wody- łyżeczka musztardy Dijon (od Develey)- łyżeczka miodu- sól himalajska- świeżo zmielony pieprzWykonanie:Do miski wrzucamy rukolę i sałatę lodową. Fenkuł kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do miski. Wrzucamy fetę, pokrojone pomidorki, cebulę oraz pomidory suszone, opcjonalnie dodajemy posiekaną drobno ostrą papryczkę. Przygotowujemy sos - do kubka wlewamy olej i wodę, dodajemy musztardę, miód, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Wymieszane warzywa przekładamy na talerz lub zostawiamy w misce i polewamy sosem. Podajemy samą lub z grzankami.
