Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- ½ szklanki
kaszy jaglanej (ok. 90g),- 1 szklanka
mleka (ok. 250 ml),- 1 szklanka
wody (ok. 250 ml),- 2 łyżeczki
miodu (ok. 24 g),- ziarenka
laski wanilii,- sok z ½
cytryny,- 2
jabłka (ok. 400 g),- 2 łyżki
orzechów włoskich (ok. 20g).Sposób przygotowania1.
Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie.2.
Kaszę zalewamy
wodą i gotujemy ok. 10 min.3. Przygotowujemy
mus jabłkowy: obrane i pokrojone
jabłka dusimy z dodatkiem
cynamonu i odrobiny
wody.4. Ugotowaną
kaszę miksujemy z dodatkiem
mleka,
soku z cytryny i ziarenek
wanilii.5.
Budyń jaglany podajemy z
musem jabłkowym,
orzechami i
miodem.

Jaglanka jest bogata w:- witaminę B 2 (pochodzącą z
kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,- żelazo (pochodzące z
kaszy jaglanej), które jest składnikiem
krwi,- kwasy wielonienasycone (pochodzące z
orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 505 gEnergia: 409 , 4 kcal
Białko: 11,4 gTłuszcze: 10 , 6 gWęglowodany: 72 , 3 gBłonnik pokarmowy : 5 , 9 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza