Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 200 g
mięsa mielonego z
indyka,-
cebula (ok. 70g),-
por (ok.119g),- 6
pieczarek (ok.120g),-
papryka (ok. 150g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),- puszka
pomidorów krojonych (ok. 400g),- 2
ziemniaki (ok. 140g),- pół
kalafiora (ok. 400g),-
natka pieruszki,- łyżeczka
masła (ok. 5g),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka, ostra i wędzona,
zioła prowansalskie.Sposób przygotowania1.
Cebulę,
por kroimy na drobno i szklimy na
oleju rzepakowym.2. Do
cebuli dodajemy pokrojone w plastry
pieczarki i pokrojoną w paski
paprykę.3. Warzywa dusimy ok. 10-15 min.4. Do warzyw dodajemy
mięso mielone i dusimy kolejne 5-10 min.5. Do
mięsa i warzyw dodajemy
pomidory, doprawiamy do smaku
ziołami,
papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min.6. Gotujemy
kalafior i
ziemniaki.7.
Kalafior i
ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem
masła i
natki pietruszki.8. Do kokilek nakładamy farsz
mięsno-warzywny i przykrywamy go puree ziemniaczano-
kalafiorowym.9. Całość pieczemy w 180⁰C przez ok. 15-20 min.

Zapiekanka jest bogata w:- likopen (pochodzący z
pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- glukozynolany (pochodzące z
kalafiora), które również działają przeciwnowotworowo,- substancje przeciwbakteryjne pochodzące z
cebuli.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 660 gEnergia: 306 , 1 kcal
Białko: 27,9 gTłuszcze: 9 , 5 gWęglowodany: 35 , 4 gBłonnik pokarmowy : 9 , 7 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza