Wykonanie
Pomarańcze to jedne z
owoców cytrusowych, które są znakiem rozpoznawczych świąt Bożego Narodzenia, natomiast
cynamon jest
przyprawą świetnie komponującą się z tym
owocem.Przepis znalazłam w styczniowym wydaniu "Kuchni".
Drożdżowe ślimaczki będą obok pierniczków i kruchych gwiazdek z
dżemem ozdabiać świąteczny stół .Porcja na ok. 20 ślimaczkówSkładniki:500 g
mąki pszennej poznańskiej,50 g
drożdży w kostce,125 ml ciepłej
wody,łyżeczka
cukru,skórka otarta z 1
pomarańczy,50 g
cukru,1
jajo,szczypta
soli,2 łyżki miękkiego masła+
masło do posmarowania garnka,180 ml świeżo, wyciśniętego soku z
pomarańczyNadzienie:1 łyżka
masła,2 łyżki
cukru,2 łyżeczki mielonego
cynamonuLukier do ozdobyPrzygotowanie:Do sporego garnka należy przesiać
mąkę.Do garnuszka wkruszyć
drożdże, zasypać łyżeczką
cukru i wlać ciepłą
wodę, mieszać do rozpuszczenia
drożdży, odstawić w ciepłe miejsce na 5 min.Z
pomarańczy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę z kolejnej
pomarańczy. Sok z
pomarańczy należy podgrzać, aby był ciepły.
Masło roztopić,
jajo utrzeć z
cukrem.Do garnka z
mąką należy wlać rozczyn
drożdżowy, wymieszać łyżką i dodać sok i skórkę z
pomarańczy,
masło oraz
jajo z
cukrem. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Podczas wyrabiania ciasta dodać
olej.Łyżkę
masła roztopić i gdy ciasto odkleja się od rąk i garnka, spód naczynia wysmarować
masłem i ułożyć ciasto.
Drożdżowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz, przykryć ściereczką.Stolnicę obsypać
mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x20 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym
masłem i posypać
cukrem i
cynamonem. Zwinąć w roladę od dłuższego
boku, kroić na cienkie plasty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i zostawić na 30 min do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Po tym czasie piec przez 15 min w 200 stopniach i 20 min w 180.Wystudzone ślimaczki można wylukrować.